Contact Tonometers

  • Nauwkeurige oogdrukmeting
  • Vaste en handheld modellen
  • Optimale service

Optiekvision heeft diverse contact tonometers van hoogwaardige kwaliteit in het assortiment. Tonometers worden gebruikt om intri-oculaire druk (IOP) te meten. Dit kan door tonometers die geen contact maken met het oog, maar ook door tonometers die wel contact maken, zogeheten applanatie tonometrie.

Demo aanvragen

Onze Contact Tonometers

No posts to show. Check posts query.

Contact tonometers

Het meten van oogdruk is voor u erg belangrijk om te onderzoeken of er bij een klant eventueel sprake is van glaucoom. Het is daardoor van belang dat u de oogdruk kunt meten met een nauwkeurige tonometer. Optiekvision heeft diverse contact tonometers van hoogwaardige kwaliteit in het assortiment. Tonometers worden gebruikt om intri-oculaire druk (IOP) te meten. Dit kan door tonometers die geen contact maken met het oog, maar ook door tonometers die wel contact maken, zogeheten applanatie tonometrie. De bekendste methode voor applanatie tonometrie is die van Goldmann.

Goldmann Tonometrie

De methode van Goldmann is de meest algemeen aanvaarde methode en wordt vaak aangehouden als de standaard. Een Goldmann applanatie tonometer is een contact-tonometer met variabele kracht nodig is om een vast deel van de hoornvlies af te vlakken. Bij deze methode zal u de tonometerkop, die is voorzien van een prisma, tegen het hoornvlies van uw klant plaatsen. Een kobaltblauw filter zal er voor zorgen dat u twee groene cirkels op het oog van uw klant ziet. Wanneer u de binnenranden van de groene halve cirkels in de zoeker ziet samenkomen, heeft u de waarde.

Applanatie tonometrie: nauwkeurige oogdrukmeting

Dit is een veilige en betrouwbare meting van de oogdruk. Hierbij wordt het oog eerst verdoofd door druppels aan te brengen en vervolgens wordt het gekleurd met een gelige kleurstof (fluoresceïne). Hierna wordt de tonometer tegen het hoornvlies gezet en wordt de oogdruk gemeten. Vervolgens wordt de fluoresceïne zichtbaar gemaakt met een blauwe kleurstof. Als opticien of optometrist zal u altijd gebruik maken van een tonometer in combinatie met een spleetlamp. Zoals gezegd kan er gekozen worden voor een contact tonometer, maar ook voor een non-contact tonometer. Deze laatste methode is iets minder betrouwbaar dan de applanatie tonometrie.